Евдокия Манева е бившата министърка на МОСВ /в кабинета на

...
 
Евдокия Манева е бившата министърка на МОСВ /в кабинета на
Коментари Харесай

Евдокия Манева пред novini.bg: Какви въглища се копаят у нас и безопасни ли са те

 

Евдокия Манева е някогашната министърка на Министерство на околната среда и водите /в кабинета на Иван Костов  Иван Костов През 1967 година приключва приблизително обучение в 18-о СПУ " Кирил и Методий " (СОУ " Уилям Гладстон " ) - 1997г. - 2001г./, зам.-министър и народен представител. В сферата на екологията, на опазването на околната среда, тя е един от най-уважаваните и ценени експерти у нас години наред.

 

- Г-жо Манева, какви въглища се копаят у нас за енергийната индустрия и безвредни ли са те, както и процесът на извличането им, за здравето на хората и за природата?

-  Ние разполагаме със обилни количества  лигнитни  и кафяви въглища с ниско качество, високо наличие на сяра, пепел до 45%, и висока мокрота.

Това прави прилаганите  много остарели технологии високо замърсяващи.

Във въздуха се отделят  огромни количества серни и азотни оксиди, въглероден оксид, съществена причина за климатичните промени, разнообразни други органични и неорганични съединения, прахуляк и изключително рисковите и болестотворни фини прахови частици, всеобщи и рискови боклуци. При добиването им се унищожават големи площи обработваема земя, която в по-голямата си част  след изземването на въглищата, припомня лунен пейзаж. По  разнообразни данни към 30хил.ха са унищожени и единствено по-малко от една трета са рекултивирани. Предприятията са извънредно замърсяващи  и нездравословни, както за работещите по този начин и за популацията. Заболеваемостта, изключително в регионите на тези предприятия, от респираторни, сърдечни  и др.специфични болести са доста над междинните за страната. Всички знаят за митингите на живеещите в Гълъбово и други обитаеми места, които в избрани моменти дори не излизат от домовете си, заради висока централизация на замърсители във въздуха. Собствениците на предприятията  с огромни старания през годините бяха принуждавани да усъвършенстват технологиите, да вкарват очистващи съоръжения  и да понижават замърсяването. Най-сериозното достижение беше въвеждането на сероочистващи съоръжения и България от максимален замърсител в Европа последователно преодолява този проблем. Но все пак мините и ТЕЦ-овете остават най-тежките и мръсни производства.

- Вярно ли е, че произвеждаме на ниска цена ток?

- Истината за евтиния ток е, че той се създава без  наложителните големи разноски за ликвидиране на отпадните артикули или коренна смяна на технологиите. Би било добре публицистите, в случай че желаят обективно да показват казуса,  да създадат една разходка из  някое от тези предприятия, да покажат работните места, да надникнат в някоя мина, да покажат площите с конфискувани въглища, с цел да получим представа  на какво се крепи нашата енергетика, съгласно протестиращите и по какъв начин наподобяват тези толкоз обичани работни места. 

- Откога се приказва за закриването на въглищните мини и за какво до момента не е направено нищо за преструктурирането им?

- Говори се доста от дълго време. Още  от 2009г.,  когато бяха огромните старания за  построяването на надеждни сероочистващи уреди и когато у нас се въвеждаха механизмите  за  пазара на квоти за въглероден оксид, чиято цена беше известно, че непрестанно ще нараства, стана ясно, че скоро това произвеждане ще стане безусловно нерентабилно, стоката непродаваема и би трябвало да се търси опция.Трябва да поясним, че 

заплащането на квоти от всички нас,  е икономическата глоба против замърсяването и за кумулиране на запас за възстановяване на средата, в която живеем.Това е правилото –замърсителят заплаща.

Ако замърсяваш, би трябвало да платиш съответна цена за премахване на последствията. В един миг ние би трябвало да решим подготвени ли сме да продължаваме да поддържаме живота на тези производства, плащайки прескъпата сила създавана от тях или ще вложим тези средства в съвременни  други възможности. Очевидно, че привикналите да печелят на наш тил, за сметка на нашето здраве и на природата, не желаят смяна. Очевидно е, че през тези години и политиците не направиха нищо за подготовка на прехода към чисти производства, тъй като задачата в действителност е комплицирана и визира доста хора. Но решението е неизбежно. А всички апели за самостоятелна енергетика, за отбрана на националния интерес на основата на опазване на тези замърсяващи производства,  са празни лозунги, заредени с псевдопатриотизъм. Да стоим на едно място нито  е патриотично, нито е потребно за който и да било, в това число и за протестиращите.



- Какъв е рационалният метод и държавнически проект за решаването на обществения проблем с безработицата, която би се отворила в регионите на Ст.Загора, Кюстендил и Перник?

-  Рационалният метод е в проектите за обективен преход. Не е правилно, че хората ще останат без работа. Те ще имат опция да си намерят по-добра работа, само че се изискват усилия  за основаване на нови производства, за преквалификация. Значителни суми се дават за развитие  на междинен и дребен бизнес в района,за преквалификация, за рекултивация  на повредените терени, за потребление на още неунищожените терени, предоставени на концесия.

В момента 240 кв.км  тракийска земя е унищожена от добива на въглища, а на концесия са предоставени повече от 700 кв.км..

И тъкмо тук би трябвало да са напъните на профсъюзите и представителите на протестиращите - да се подсигуряват надеждни механизми тези пари да отидат при хората, наранени от трансформацията на тези предприятия. Да се подкрепят хора будни, с хрумвания, с готовност за смяна, да се учи опита на други страни.Този проблем не е нов за нашата страна.Много предприятия,произвеждащи непродаваеми артикули затвориха порти, хората  се преквалифицираха, откриха работа, породиха нови съвременни производства, непрестанно се приказва за дефицит на работна ръка, за липса на инженери. Живеем  в динамичен свят и никой не може да желае гаранция, че няма нищо да се промени още 20г.. Бизнесът към този момент съобщи, че в Стара Загора има апетит за инженери, за  квалифицирана работна ръка, тъй че явно изказванията за  голямата безработица в тези райони са мощно пресилени.

- Според вас имат ли съображение митингите на миньорите и енергетиците?

- Имат съображение да желаят да знаят какво се планува, имат съображение да желаят гаранции за присъединяване им в ръководството и разпределението на средствата, които ще ни се дават, имат съображение да желаят бистрота, непоколебим надзор и още доста смислени неща, само че това става с  със смислени диалози, не посредством мегафони и основаване на усложнения на тези, които сега им заплащат заплатите. И това, което се случва, би трябвало да им подскаже какви би трябвало да са   профсъюзите. Това ли са хората, които умело ще пазят техните ползи, ще оферират и отстояват решения,  най-хубави за работещите, в границите на неизбежните промени,които ни съпътстват.

Предлаганите 6 точки не са решение, те са опит за прекъсване на времето и опазване на интересите  на ръководещата върхушка в тези предприятия и  на политически сили, които ни тласкат надалеч от цивилизования свят.

И каквото и съглашение да се подписа в този момент, икономическата логичност и възходящите условия на хората да работят и живеят в здравословна работна среда и запазване на природата, ще слагат с още по-голяма заостреност въпроса за съществуването на тези производства. Всяко отсрочване просто ще ни лиши от средствата, които са ни нужни за по-безболезнен преход  и ще направи задачата още по- сложна.

- Как взеха решение проблемите си с въглищните мини в Германия и Полша, които имат повече мини от нас?

- Това, което  съгласно проектите за обективен преход имаме намерение да вършим и ние - различна претовареност, нови дребни и междинни предприятия, нови технологии, различни източници на сила, рекултивация, компесаторни пакети за засегнатите и други сходни. Проблемът е да се стартира в точния момент, хората да знаят, да се обезпечи тяхното присъединяване, да се подсигурява транспарантното систематизиране на средствата, систематична отчетност и непоколебим надзор. Недоверието идва от това, че тези механизми за жалост липсват у нас и с основание  протестиращите настояват,че се усещат излъгани.

- Кои, съгласно вас, са ефикасните заместители на въглищата за нашата енергетика?

- Във времето са се обсъждали многочислени оферти. Безусловно всяко от тях следва да бъде подложено на справедлив многоаспектен разбор. Мисля, че желанието да се разшири производството на АЕЦ „ Козлодуй ”, в комбиниране със зелена сила и  водородни технологии, революционни технологии за преправка на обичайни първични материали, деконцентрация на производството на еленергия и други ще подсигуряват енергийна  непоклатимост. Едва ли могат сега да се плануват всички вероятни решения. Но слушам, че специалистите имат оферти, имат причини за  предлаганите решения и вместо да се караме, би трябвало да работим и да вървим напред. Днес към момента може да няма подготвени различни мощности,но съм уверена, че единствено след 5 година картината ще бъде напълно друга. Много зависи обаче от това кой ще бъде на кормилото на страната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР